Maximum temperaturen grafiek Ridderkerk over het jaar 2013:

Het jaar 2013 was qua temperatuur en neerslag een normaal jaar. Het jaar begon erg zacht maar halverwege januari zette de vorst stevig in en vroor het ruim twee weken. De laagste temperatuur werd op 25 januari gemeten toen het kwik tegen zonsopkomst daalde naar -9.4°C. Januari werd door die stevige vorstperiode een te koude maand. Ook februari had een vorstperiode en verliep koud en zelfs de maand maart verliep erg koud met bijna 3.4°C onder het gemiddelde voor de maand maart. Totaal kwamen er 12 ijsdagen voor waarin het kwik in een etmaal niet boven het vriespunt uitkwam. Het voorjaar verliep ook erg koud en zelfs de maand mei verliep ruim 1.1°C kouder als normaal. Vanaf juni kwam de warmte en zo kregen we in juli een heuse hittegolf. Op 7 dagen werden er tropische temperaturen gemeten van boven de 30°C met als hoogtepunt op 2 augustus toen het 34.9°C werd. De maanden die volgden eindigden allemaal zachter dan normaal en nadat november vrijwel normaal verliep werd het in december weer erg zacht met ruim 2.2°C boven het gemiddelde voor een decembermaand. De gemiddelde temperatuur in 2013 kwam uit op 10.29°C terwijl 10.1°C normaal is en dus was het jaar in Ridderkerk slechts 1.9°C warmer. Voor Nederland (KNMI De Bilt) kwam het kwik net iets onder de 10.1°C uit en was het net iets koeler dan gemiddeld.

Qua neerslag verliep het jaar ook al vrij normaal. Totaal viel er in Ridderkerk 862.5mm terwijl voor Nederland er in een jaar gemiddeld 832mm valt en dus was het in Ridderkerk iets natter dan gemiddeld maar dat verschil is erg weinig. Vorig jaar viel er veel meer neerslag in Ridderkerk namelijk 1013mm. De natste dag was op 13 oktober toen er in een etmaal 53.6mm viel. Op 174 dagen van het jaar viel er neerslag en tevens vermeldenswaardig is dat er op 33 dagen sneeuw viel in Ridderkerk waarvan 11 dagen in de maand maart. De laatste dag met sneeuw was op 31 maart. Onweer werd op 16 dagen waargenomen waarvan de meeste in oktober.

Het jaar 2013 was een vrij zonnig jaar. De gegevens uit De Bilt geven aan dat de zon gedurende 1765 uren scheen, tegenover 1639 uren normaal.

Hieronder een overzicht van het aantal dagen met extremen ten opzichte van 2012:

Jaar - IJsdagen (Tmax < 0°C) [vorig jaar] 12 [13]
Jaar - Koude dagen (Tmin < 0°C) [vorig jaar] 56 [30]