Ook 2015 was weer een zeer warm jaar. Met een gemiddelde temperatuur van 10.9° was het ruim hoger dan de gemiddelde waarde van 10.1°. Deze norm is de gemiddelde temperatuur in het tijdvak 1981-2010. Daarmee komt het jaar terecht in de top 5 van warmste jaren. Het warmste jaar tot nu toe is 2014 met 11.7°C.

De winter van 2014/2015 verliep al vrij zacht. Op slechts 1 dag kon er een ijsdag genoteerd worden waarbij de temperatuur de gehele dag onder het vriespunt bleef en dat was op 23 januari. Normaal gesproken komen er zo'n 6 ijsdagen voor in een kalenderjaar. Verder verliep de winter zonder noemenswaardige kou en werd de laagste temperatuur van 2015 genoteerd op die 23e januari met -4.0°. Het voorjaar verliep vrij zacht waarbij de temperaturen in de regel iets boven normaal uitkwamen. De zomer verliep warm. In de drie zomermaanden was de temperatuur gemiddeld ruim een graad boven normaal. Er viel ook een hittegolf te noteren die landelijk duurde van 30 juni tot en met 5 juli. De hoogste temperatuur in Ridderkerk werd gemeten op 1 juli met 34.2°. Het najaar verliep iets te koel. In zowel de maanden september als oktober lag de gemiddelde temperatuur net iets beneden normaal terwijl november weer zeer zacht verliep. In november was het ruim 3.4° te warm en de laatste maand van 2015 werd een zeer bijzondere maand want toen lag de gemiddelde temperatuur ruim 6° boven normaal en dat is echt heel bijzonder. Opmerkelijk was ook dat de maand vorstloos verliep en dat was nog nooit eerder voorgekomen in een decembermaand. Op 25 dagen kwam de temperatuur boven de 10° uit en dat record werd verdubbeld want dit stond op een aantal van 13 dagen.

Het jaar 2015 was niet echt bijzonder qua neerslaghoeveelheid. Normaal valt er gemiddeld zo'n 832 mm terwijl er in Ridderkerk 941 mm viel. Landelijk gezien waren er uitschieters naar boven maar ook naar beneden maar dat valt te verklaren omdat buien het neerslagverloop behoorlijk kunnen laten verschillen. Zo viel er op de Veluwe en in het noordoosten meer dan 1000 mm. De natste maand was de maand augustus met bijna 171 mm. De natste dag viel ook te noteren in die maand en dat was de 14e toen er in Ridderkerk maar liefst 38.7 mm viel. De droogste maand was de maand april toen er nog geen 18 mm viel. Er viel op 178 dagen neerslag en dat scheelt weinig met de voorgaande jaren. De regen viel meestal in de vloeibare vorm van regen maar op  7 dagen werd ook wat sneeuw waargenomen zoals op de 23 en 24e januari en begin februari. De sneeuw van 23 januari bleef een dag liggen want op de 24e dooide de sneeuw weer weg.  Op 16 dagen werd er onweer waargenomen in Ridderkerk en dat is niet extreem veel.

Ook 2015 was landelijk gezien een zeer zonnig jaar. De Bilt registreerde 1885 zonuren terwijl het zonnetje gemiddeld ongeveer 1639 uren schijnt. Opmerkelijk was dat de maand april het meest zonnigst verliep met maar liefst 243 zonuren en dat was meer uren dan in de maanden juli en augustus. Zoals zo vaak scheen het zonnetje het meest in Zeeland. Vlissingen registreerde daar 2000 zonuren. Het minst zonnigst was het in het noordoosten van het land.

Hieronder een overzicht van de extremen van het jaar 2015 tegenover de extremen over 2014 tussen haakjes.

Jaar - IJsdagen (Tmax < 0°C) [vorig jaar] 1 [0]
Jaar - Koude dagen (Tmin < 0°C) [vorig jaar] 20 [8]