Het jaar 2016 was in Nederland warmer dan normaal. De gemiddelde temperatuur over een heel jaar bedraagt in De Bilt bij het KNMI 10.1° en gemiddeld werd het in De Bilt 10.7°. In Ridderkerk kwam de gemiddelde temperatuur bij dit weerstation uit op 11.3°. Vorig jaar bedroeg het gemiddelde 10.9°. Wereldwijd gezien was 2016 het warmste jaar ooit en dat na de records van 2014 en 2015, dus opnieuw recordwarm.

Na een vrij zacht begin werd het halverwege januari wat winters en daalde het kwik op 19 januari naar -5.7°. Dat bleek achteraf de laagste temperatuur van het jaar te zijn. De winter stelde opnieuw teleur want de maand januari verliep ruim 2° te zacht en februari verliep ook zacht met ruim 1° boven normaal. Na een vrij koude maart, waarin de gemiddelde temperatuur onder normaal bleef, verliep april vrij normaal. Mei verliep weer erg zacht met ruim 2° boven normaal voor een gemiddelde meimaand. De zomer verliep warm met in juli net geen landelijke hittegolf. Op 20 juli werd de hoogste temperatuur gemeten in Ridderkerk van 2016 en werd het 34.2°. In juli kwam het kwik op 2 dagen boven de 30° uit en ook in augustus konden er 2 tropische dagen worden bijgeschreven. De maanden juli en augustus verliepen ruim 1° boven normaal. In september was het zeer warm voor de tijd van het jaar. Op 13 en 14 september sneuvelde veel warmterecords in het land. Op beide dagen kwam het kwik ruim boven de 30° uit. De maand was met ruim 3° zachter dan normaal. Vrij snel verdween de warmte daarna want zowel oktober als november scoorden vrij koud met gemiddelden die iets onder normaal lagen. In november en ook in december kwam het op diverse dagen tot vorst. Het totaal aantal dagen met vorst kwam uit op 35 terwijl dit in 2015 maar op 20 dagen was. In 2016 bleef het kwik op geen enkele dag onder het vriespunt en dus waren er geen ijsdagen te noteren.

In Ridderkerk viel er een normale hoeveelheid aan neerslag. Normaal gesproken valt er in een jaar ongeveer 832mm terwijl er in Ridderkerk dit jaar 871mm viel. De natste dag was 15 juni toen er 28.8mm viel. Er viel op 182 dagen neerslag in Ridderkerk en op 5 dagen hiervan viel er een hoeveelheid van meer dan 20mm. Landelijk gezien was het een vrij droog jaar met 758 mm. Uiteraard waren er ook gebieden die iets teveel neerslag kregen maar dat is vrij normaal. Sneeuw viel er op slechts 7 dagen in Ridderkerk. Alleen in de vroege ochtend van 7 maart bleef de sneeuw even liggen maar verder stelde de sneeuw vrijwel niets voor.  Op 13 dagen werd er onweer waargenomen in Ridderkerk.

Verder was 2016 een zeer zonnig jaar. De zon scheen in De Bilt bij het KNMI zo'n 1880 uren zon terwijl dit normaal zo'n 1640 uren is.

Jaar - IJsdagen (Tmax < 0°C) [vorig jaar] 0 [1]
Jaar - Koude dagen (Tmin < 0°C) [vorig jaar] 35 [20]