Het jaar 2018 gaat de boeken in als een bijzonder en extreem weerjaar. Het meest opmerkelijke was de lange duur van het zomers warme weer en zo werd het de warmste zomer sinds 1901 en het was ook nog eens een hele droge zomer. Het jaar was met een gemiddelde temperatuur van 11.3° het vijfde zeer warme jaar op rij. Het was het op één na warmste jaar sinds het begin van de metingen. Alleen 2014 was warmer (bron KNMI).

De winter stelde in januari weinig voor. De maand verliep met een maandgemiddelde van 5.7° erg zacht want normaal gesproken bedraagt de gemiddelde temperatuur 3.1°. Wel vermeldenswaardig was de zware storm die Nederland teisterde op 18 januari. De echte vorst kwam pas in februari en die maand verliep erg koud. Met een gemiddelde van 1.1° tegenover 3.3° normaal was het ruim 2.1° te koud. Op de 28e februari werd de laagste temperatuur gemeten van dit jaar en daalde het kwik naar -8°. Dat leverde ook gelijk de eerste ijsdag op. De andere twee ijsdagen werden op de 1e en 2e maart geregistreerd. Opmerkelijk was ook de kou op de 17e maart toen het kwik overdag rond het vriespunt bleef hangen en een harde wind voor zeer lage gevoelstemperaturen zorgde. Ook maart eindigde te koud met een gemiddelde temperatuur van 4.9° tegenover 6.2° normaal. Eind maart verdween het koude weer en maakte plaats voor warmte. Al vrij snel liepen de temperaturen in april flink op en kon op de 19e april al een temperatuur van 27.7° worden geregistreerd, nauwelijks een maand na de extreme koude dus. De maand was ruim 3° warmer dan normaal. Mei was zelfs 4° warmer dan normaal en ook juni, juli en augustus verliepen zeer warm. In juli beleefde ons land twee hittegolven. Eigenlijk konden we spreken van één grote hittegolf. Op maar liefst 9 dagen lagen de temperaturen boven de 30°. Ook het aantal zomers warme dagen met temperaturen boven de 25° waren opvallend: 54! De hoogste temperatuur werd in Ridderkerk gemeten op 27 juli toen het kwik steeg naar een zinderende 36.8°. De warmte verdween eind augustus en in september werd geen enkele zomers warme dag meer geregistreerd en verliep de maand net iets boven normaal. In oktober was er echter nog één zomers warme dag te registreren, op 13 oktober werd het maar liefst 26°. Ook die maand verliep te warm. November verliep vrij vlak en waren de temperaturen normaal. December verliep meer te zacht met een gemiddelde temperatuur van 6.4° tegenover 3.7° in een normale decembermaand. Over het jaar genomen was het een warm jaar met een gemiddelde temperatuur van 11.9° in Ridderkerk. In De Bilt kwam kwam de gemiddelde temperatuur uit op 11.3°, tegenover "normaal" gemiddeld 10.1°.

Opvallend in 2018 was natuurlijk de droogte. Het jaar begon vrij nat met in januari ruim 86mm terwijl er normaal zo'n 70mm valt in die maand. De maand februari verliep droog maar maart en april viel er juist weer meer neerslag dan gemiddeld. Daarna begon de echte droogte. De maanden juni tot en met november verliepen allemaal droog. Zeer opvallend was de droogte in de zomer. In juni en juli bedroeg de neerslagsom totaal maar 25mm terwijl 147mm normaal zou zijn. Ook in de daarop volgende maanden viel er maar weinig neerslag. Pas in december keerde de wisselvalligheid echt terug en verliep de maand iets te nat. In Ridderkerk was 29 mei de natste dag. Er viel toen, overigens in zeer korte tijd, maar liefst 58.4 mm, dankzij hevige onweersbuien.

De neerslag die viel, viel bijna allemaal in de vloeibare vorm. Alleen begin februari en begin maart viel de neerslag in de vorm van sneeuw die ook even bleef liggen. Vooral op enkele dagen in maart viel er ook wat sneeuw maar dat stelde eigenlijk maar weinig voor.

Onweer kwam, ondanks de indrukwekkende warmte, niet op heel veel dagen voor. Had natuurlijk ook weer te maken met het feit dat er weinig neerslag viel. Wel opmerkelijk was het onweer op de 29e mei, het begin van de avond4daagse die in Ridderkerk daardoor afgelast moest worden. Een dag later was er opnieuw onweer maar het onweer was net op tijd weer verdwenen en zo kon de avond4daagse op die dag wel doorgaan.

Ook bijzonder was 2018 als we kijken naar de hoeveelheid zon. In De Bilt bij het KNMI, scheen de zon 2085 uren en dat was net een fractie minder dan in 2003 dat voorlopig op de eerste plaats staat qua hoeveelheid zon: 2099 uren.

Kortom een jaar van extremen als we kijken naar de warmte, droogte en aantal zonuren. Het past allemaal heel goed in het beeld van een opwarmend klimaat wat eigenlijk is ingezet vanaf 1988.

Jaar - IJsdagen       (Tmax < 0°C)    [vorig jaar]

3 [5]