Find more about Weather in Ridderkerk, NL        

Het weerstation is een Cresta WXR815. (zie foto hierboven de hoofdunit)
Verschillende sensoren zorgen voor een draadloze verbinding met de hoofdunit

sensoren:
2 temperatuursensoren + vochtigheidsmeter in een speciaal daarvoor bestemde weerhutten
1 regenmeter
1 windsnelheidsmeter + windrichtingmeter alsmede een temperatuurmeter voor de gevoelstemperatuur
1 UV-index meter voor de meting van zonkracht.
 


Op de hoofdunit (afbeelding) kan worden afgelezen:

- huidige temperatuur + luchtvochtigheid buiten
- huidige temperatuur + luchtvochtigheid binnen
- neerslaghoeveelheid
- windchill (gevoelstemperatuur)
- windsnelheid
- windrichting
- luchtdruk
- maanstand
- weersverwachting
- UV index voor de zonkracht
- tijd en dag (satellietgestuurd)
- zonsopkomst/zonsondergang.

De hoofdunit is middels een USB-verbinding gekoppeld aan de PC.

De temperatuur en luchtvochtigheidsmeting wordt door de sensor doorgegeven welke zich in de geventileerde weerhut bevindt (zie foto onder). Verder zijn er nog 2 andere temperatuur/luchtvochtigheidssensoren maar die metingen worden niet vermeld op de weersite. Verder is er een regensensor. Deze staat buiten bereik van obstakels in de tuin. De windmetersensor, die ook nog eens gevoelstemperatuur meet, staat op 2,5 meter hoogte. Dit is niet de officiële meethoogte van een windmeter. Deze behoort eigenlijk op 10 meter hoogte te worden geplaatst en buiten bereik van obstakels. In de nabijheid van de windmeter staan andere huizen en deze zorgen ervoor dat er soms geen juiste windmeting zal kunnen worden gemeten. De windmeter voldoet dus niet aan de officiële waarnemingsnormen maar door een aanpassing in de berekening van de waarde (sensor calibratie) wordt deze omgezet naar een betere en meer exactere waarneming. Toch zullen de obstakels in de directe omgeving ervoor blijven zorgen dat er geen betrouwbare en exacte windmeting kan worden weergegeven. Verder de UV-index sensor die de zonnekracht registreert. Deze staat in de winter slechts 2 uren in de zon maar de zonkracht is in de winter beperkt. In de zomer staat de zon hoger aan de hemel en vinden de zonnekrachtmetingen vanaf ongeveer 10:30 uur tot aan 17:00 uur plaats.
 


 windmeter met temperatuursensor                                    geventileerde weerhut met temperatuumeter

                         UV meter (inmiddels buiten werking)                                            regenmeter

 

De verschillende weerdata worden middels een softwareprogramma van PC-wetterstation uitgelezen en zo via de PC overgebracht. Een proefversie van het software programma is te downloaden via www.pc-wetterstation.de   Voor slechts € 30,00 is het software programma ook te koop. In dit softwareprogramma kan men gebruikmaken van softwareweerprogramma's die hun gegevens uit laten lezen op het internet, zoals op deze site vermeld zijn www.awekas.at en  www.wunderground.com  waar dit station ook op aangesloten is. Ook vindt er iedere 5 minuten een update plaats op de nederlandse site www.hetweeractueel.nl . Op deze laatste site staan veel meer weerstations uit Nederland en België die hun gegevens uit laten lezen via HetWeerActueel. Zo krijgt men op deze site een compleet overzicht van het weer in Nederland en België omdat er inmiddels al meer dan 300 weerstations op zijn aangesloten. HetWeerActueel is een initiatief geweest van een weeramateur van het weerstation Kessel (Limburg). Inmiddels werkt HetWeerActueel samen met Meteo Consult en het KNMI en worden de weergegevens van de meeste weerstations ook gebruikt door Meteo Consult en het KNMI. Ook weerstation Ridderkerk werkt mee aan deze samenwerking. Op de site van HetWeerActueel heeft ieder station een eigen pagina. Deze pagina heet "Actueel weer Ridderkerk" en is te vinden op:  http://www.hetweeractueel.nl/weer/ridderkerk/actueel/

De gegevens van het weerstation worden om de 5 minuten ververst. Op de diverse pagina's ziet u van welk tijdstip de weergegevens zijn. Uiteraard dient de PC aan te staan om de gegevens door te geven. In de nacht wordt de PC meestal uitgeschakeld en worden de weergegevens niet doorgegeven aan de website. Uiteraard worden de weergegevens wel opgeslagen en worden meegenomen in de berekeningen zodra de PC weer wordt aangezet.